Kraftvärmeverket i Eskilstuna. Foto: Pressbild

Lokala energibolaget om elpristoppen: Något vi får vänja oss vid

Uppdaterad
Publicerad

Efter morgonens elpristopp i elområde tre, som Sörmland tillhör, säger energibolaget Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, Esem, att priserna kommer att fortsätta att variera i sommar.

– Vi kommer att se timmar när det är höga priser och emellanåt kommer de vara väldigt låga, säger Fredrik Stake, affärsområdeschef.

Under helgen var elpriset lågt men på måndagsmorgonen rusade det. Från 10 öre per kilowattimme till över fem kronor vid en topp på måndagsmorgonen.

Det är de högsta dygnsnoteringarna på åtminstone en månad, enligt elbörsen Nordpool.

Ökningen beror bland annat på vindsvagt väder med en liten elproduktion från vindkraften, och att skenande gaspriser trycker upp kostnaderna i bland annat Tyskland, vilket påverkar priserna i södra Sverige.

– När det stiger i södra Sverige stiger priset här också, det blir en följdverkan, säger Fredrik Stake.

”Ladda på natten”

För den som har rörligt elpris märks det på fakturan och det är oftast på morgontimmarna som elen är som dyrast.

– Om du exempelvis har en elbil kan du tänka på att ladda den på natten.

Esem är både producent, inköpare och försäljare av el.

– Vi har ett kraftvärmeverk som producerar el och som täcker ungefär 40 procent av behovet hos våra kunder. Där tjänar vi pengar på elpristoppar, men samtidigt förlorar vi pengar på elhandeln eftersom vi måste köpa in elen dyrare än vi kan sälja den, eftersom många har fastpris på sina elavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.