Foto: Privat/TT

Eskilstuna får mobila hälsotorg med fokus på barn

Publicerad

I sommar provar landstinget Sörmland i samarbete med Eskilstuna kommun att erbjuda mobila hälsotorg på fritidsgårdar och torg. Syftet är att ge inspiration och kunskap om ett mer hälsosamt liv.

– Vi kommer framför allt att fokusera på fysisk aktivitet och goda matvanor, säger Anna Björk, hälsoutvecklare på Landstinget Sörmland.

Mälarsjukhuset har sedan tidigare ett hälsotorg dit vem som helst kan vända sig för att få hjälp med en sundare livsstil.

Barn och unga i fokus

Eftersom det främst är vuxna som vänder sig dit kommer hälsotorgets sommarverksamhet främst rikta in sig på barn och unga.

– Det här är ett test där vi flyttar ut i olika bostadsområden för att nå fler målgrupper, sen kommer vi att följa upp om det ger resultat, säger Anna Björk.

Vad rent konkret kan ni erbjuda?

– Till exempel samtal om hälsa och tips på recept. Många är i behov av motivation och vi kan så ett frö eller berätta var man kan vända sig för mer stöttning. Det kan vara att hänvisa till individuella hälsosamtal på vårdcentralen, säger Anna Björk.

Projektet startar 20 juni på torget i Fröslunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.