Eskilstuna – Ingen fönsterputsning på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Eskilstuna utreder om fönsterputsning ska ingå i den service som ska finnas på kommunens äldreboenden.

– Omoraliskt, tycker Lotta Jonsson(KD). Vänstermajoriteten vill tvinga de gamla att själva ansvara för fönstertvätten.

Idén har redan varit ute och brev har skickats till de äldre att fönsterputsningen ska försvinna som service på äldreboendena.

– Enligt en dom i regeringsrätten är det här förbjudet, säger Lotta Jonsson(KD). De gamla betalar ju redan för äldreboendet och det finns ju ett skäl till att de är där.

Men beslutet drogs tillbaka och ska utredas vidare.

– Det var inte genomtänkt, säger vuxennämndens ordförande Benny Karlsson(S) På vilket sätt vet jag inte. Det var ett tjänstemannaförslag som förvaltningen själva drog tillbaka.

Men en del anhöriga har redan kontaktat socialstyrelsen som konstaterat att det inte är tillåtet att låta de gamla betala själva för fönsterputsningen – eller att de gamla och deras anhöriga tvättar fönstren själva.

-Jag har ingen åsikt i saken idag, säger Benny Karlsson(S) Vi får se vad utredningen kommer fram till om förslaget kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.