Sune Granroth, biträdande enhetschef för AMA, där kommunens möbler får nytt liv. Foto: Anna Mi Skoog /SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Återbruk av möbler sparar kommunens pengar

Publicerad

Eskilstuna kommun har lagt ner stora summor på att köpa nya möbler – samtidigt som gamla stått och dammat i olika förråd. Men det ska man nu ändra på genom ett nytt pilotprojekt – Modern möbelhantering.

– I stället för att kommunen köper nya möbler, så renoverar vi de gamla till näst intill nyskick, berättar Sune Granroth, biträdande enhetschef för AMA i Eskilstuna, där möblerna numera hamnar.

– Kontorsstolar kostar någonstans mellan 3 500 och 4 500 kronor att köpa in. Men vi lägger ner kostnader på ungefär 1 000–1 500 kronor för att återställa dem. Så jag är övertygad om att det här kommer att göra stor skillnad för kommunens ekonomi, säger han.    

Det har också gjorts beräkningar av miljövinsten.

– Att renovera en sådan här stol gör en miljöbesparing på någonstans mellan 30 och 35 procent, jämfört med att köpa nytt, säger han.

Får bidra med sin insats

Projektet har kommit till som ett samarbete mellan Omlastningscentralen, som hämtar kommunens uttjänta möbler, och AMA. Det är en arbetsmarknadsinsats där personer får hjälp på vägen ut i det ordinarie arbetslivet. Här i snickeri- och textilverkstaden får de lära sig ett yrke. Genom projektet får de också bidra med en insats både för kommunens ekonomi och för klimatet.

Det finns flera kommuner som har liknande projekt, så Eskilstuna är inte först.

– Men kanske först om man ser till den stora omfattningen. Vi vänder oss ju till alla kommunala verksamheter, säger Sune Granroth.

Visas i digital katalog

När möblerna är färdigrenoverade läggs de upp i en digital katalog på kommunens intranät. Inköparna kan välja att beställa möbler här, i stället för att köpa nya.

– Just nu har vi ungefär 100-150 olika produkter som är iordningställda, säger Sune Granroth.

Pilotprojektet ska pågå i ett år. Om det faller väl ut kan det sedan permanentas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer