• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jari Puustinen (M) är kritisk till de nya EU-reglerna. Hör honom berätta varför han tycker att det är viktigt att man ska få fortsätta elda trädgårdsavfall på sin tomt. Foto: Martina Holmberg/ TT, SVT

Eskilstuna kommun planerar att ta bort nya eldningsförbudet med egna regler

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya EU-direktiv är det förbjudet att elda trädgårdsavfall på tomten. Reglerna har väckt kritik och i Eskilstuna planerar kommunen att ändra de lokala föreskrifterna för att invånarna ska kunna fortsätta elda.

De nya reglerna kring eldning av trädgårdsavfall började gälla i januari i år. Enligt reglerna är det inte längre tillåtet att elda avfallet, utan det ska komposteras eller lämnas till en återvinningscentral.

Sarita Hotti (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna, är kritisk till förändringarna.

– Jag tycker inte att de här reglerna passar i Sverige, vi är duktiga som vi är redan, säger hon.

Vill ta bort förbudet lokalt

Huruvida förbudet följs eller inte kontrolleras av kommunerna. Och i Eskilstuna planerar man att göra om de lokala avfallsföreskrifterna så att det nya förbudet inte gäller i kommunen. Det skulle innebära att det inte blir någon skillnad från tidigare regler kring eldning.

Hur kommer det fungera tills föreskrifterna är på plats?

– Jag tror att gemene man kommer att fortsätta elda de helger vi får elda, för man är inte så medveten om det här. Det snabbaste vi kan göra är att ge dispenser inför valborg bland annat, säger Sarita Hotti.

Kommuner får ändra regler

Enligt Naturvårdsverket, som arbetar med vägledning av de nya reglerna, kan kommunerna göra en egen bedömning. Det är helt enkelt okej att ändra de lokala reglerna – så länge fördelarna med eldning överskrider nackdelarna.

Vad gör de nya reglerna för nytta om kommunerna ändå kan bestämma själva?

– Det är positivt att det tydliggörs att avfallet ska materialåtervinnas i första hand, säger Erika Nygren, chef för avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket.

Varför tycker kommunen att det är viktigt att invånarna ska få elda i sina trädgårdar? Hör kommunalrådet Jari Puustinen (M) berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.