Inga diskussioner om valinformatörer i Eskilstuna inför höstens val. Foto: SVT

Eskilstuna kommun har sämst valdeltagande i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Deltagandet i kommunvalet i Eskilstuna är det lägsta i hela Sörmland. För att vända den trenden satsade kommunen 2010 på att få fler att rösta. Men trots att satsningen gav positiva resultat finns inga liknande planer inför årets val.

Det var inför valet 2010 som Eskilstuna kommun bestämde sig för att höja valdeltagandet med fem procent. Resultatet blev att fyra procent fler Eskilstunabor gick till valurnorna, jämfört med 2006.

Men i Nyfors, en stadsdel där valdeltagandet är bland de lägsta, höjdes antalet röster med över tio procent.

Helena Andersson Tsiamanis var en av dem från Eskilstuna kommun som jobbade aktivt med att öka valdeltagandet 2010. Foto: SVT

– Det var så många som inte ens visste att de fick rösta. Och vissa blev verkligen glada och stolta över att få veta att de får påverka, säger Helena Andersson Tsiamanis, en av dem från kommunen som jobbade med satsningen 2010.

Alla partier var inte överens

Inför valet 2010 satsade kommunen på en valbuss som åkte till olika stadsdelar, stora företag och matbutiker för att informera om valet.

Man anställde även valinformatörer som tillsammans kunde tala över tio olika språk och på så sätt nå ut till medborgare i stadsdelar där valdeltagandet är lågt. Men metoden följdes av diskussioner.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: SVT

– Alla partier var inte överens om att det var den bästa metoden och det fanns diskussioner kring att vissa partier gynnades framför andra, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Samarbetet fungerade bra”

De som jobbade med satsningen upplevde dock inga problem med att kommunen kan ha inkräktat på partiernas område.

– Vårt arbete hade inget med partipolitiken att göra utan samarbetet fungerade bra. Valinformatörerna var neutrala och informerade bara om att man kan rösta, säger Helena Andersson Tsiamanis.

Ingen pågående satsning

Satsningen lades ner efter kommunvalet 2010 och idag finns inga diskussioner om liknande projekt.

– Men det finns all anledning att fundera över hur vi kan arbeta idag. Det är inte säkert att de metoder som användes då funkar idag, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.