Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör varför kommunen gör detta – och vad Eskilstunaborna tycker om det. Foto: Björn Jansson/SVT

Eskilstuna kommun slutar klippa gräset kort – ska gynna miljö och ekonomi

Publicerad

Bättre livsmiljö för bin – men svårare att spela brännboll. Från och med i år kommer Eskilstuna kommun inte längre klippa alla sina gräsytor kort.

– Vi gör det här för att minska miljöpåverkan och spara pengar, säger Charlotte Mörn, verksamhetschef på park- och naturavdelningen.

Enligt Charlotte Mörn vill kommunen skapa bättre livsmiljö för exempelvis bin och fjärilar genom att låta fler växter blomma.

Ett annat mål är att minska utsläpp av fossila bränslen, eftersom gräsklippare inte längre behöver användas lika ofta.

Det handlar om en femtedel av kommunens gräsytor i en rad områden i Eskilstuna och Torshälla. I stället för att klippas kort ska gräset slås en gång per år.

Kan påverka brännbollsspelet

Eskilstunabor som SVT pratat med visar blandade känslor kring förändringen.

Ove Eriksson, som bor i stadsdelen Mesta, tycker det är synd att barnen inte längre kan spela brännboll på gräsmattan nära huset.

– Det känns som att naturen tar över, säger han.

Krister Reed, som bor i Rökstaområdet, ser positivt på beslutet.

– Den ökade biologiska mångfalden gör att det växer mer och att fler djur dyker upp, vilket ger oss mer att se i naturen, säger Krister Reed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.