Strandpromenaden ska rustas upp och gästhamnen ska flyttas till andra sidan, enligt planen. Foto: Tyréns arkitekterVisa alla (3)
Visa alla (3)

En flytande pool och ny gästhamn – kommunen har stora planer för Torshälla

Publicerad

Eskilstuna kommun har stora visioner för Torshälla, och inte minst när det handlar om hamnområdet.

2017 firade Torshälla 700 år. Och nu – två år senare – ger Eskilstuna staden en försenad födelsedagspresent. En present som förvisso är värd flera miljoner.

Strandpromenaden ska rustas upp. Gästhamnen ska flyttas till andra sidan och en flytande pool med färskvatten i anslutning till idrottsområdet.

– Vi hoppas på att skapa en mer levande miljö. Ett utflyktsmål för Eskilstunabor och besökare, säger Rina Oord Lundh, stadsutvecklare på Eskilstuna kommun.

Satsningen på hamnområdet kommer att kosta runt 45 miljoner kronor, enligt tidiga prognoser, men visionen är att hela centrala Torshälla ska fräschas upp på sikt. Tanken är att centrum ska  bli mer attraktivt.

Men varför har man inte satsat tidigare om nu Torshälla har sån potential?

– Det hänger nog ihop med hela Eskilstunas resa. Där vi haft det ganska tufft socioekonomsikt och ekonomiskt. Så vi har fått göra andra prioriteringar, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

När kommer poolen på plats?

– Nu ställer du såna här jobbiga journalistiska frågor, men det ligger nog några år fram i tiden. Det måste till detaljplaner och vattendomar och vi måste avsätta rätt budget för det här. Men nu har vi en strategi på plats kring hur vi tror att det ska se ut och då är det dags att börja jobba, säger Jimmy Jansson (S).

I en visionsskiss kan man se den utomhuspool som är tänkt att vara i Torshällaån. Foto: Illustration: Tyréns
Arkitektskiss över hur miljön kring biblioteket i Torshälla är tänkt att se ut. Foto: Gehl arkitekter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer