Eskilstuna-Kurirens granskande reporter Mathias Ståhle och chefredaktör Eva Burman när de tog emot Guldspaden under Grävseminariet 2018 på lördagskvällen. Foto: Privat

Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle vann Guldspaden

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Mathias Ståhle fick under lördagskvällen ta emot det prestigefyllda priset Guldspaden för sin uppmärksammade reportageserie ”Den svenska trollfabriken”.

En serie som förändrat honom som person.

–De här personerna har varit väldigt aktiva och aggressiva mot mig efter den här publiceringen, säger han.

Det är tredje gången som Mathias Ståhle och Eskilstuna-Kuriren vinner Guldspaden. Priset delades ut under Grävseminariet 2018 i Helsingborg under lördagskvällen.

Det är Föreningen grävande journalister som varje år delar ut priset för granskande journalistik och Eskilstuna-Kuriren fick ta emot det i kategorin ”Mindre dagstidning”.

”Lättare att skilja ut hatet”

Mathias Ståhle är nöjd, men inte helt förvånad över att ha fått ta emot priset för sin granskning ”Den svenska trollfabriken”, som handlar om hur Granskning Sverige styrs och sprider hat på nätet.

– De stora reaktionerna har varit folk som tackat och varit glada. ”Tack för att du förklarar för jag har alltid undrat hur det fungerat. Nu begriper jag hur det här har hängt ihop”. Det är lättare att skilja ut hatet när man förstår systemet bakom, säger han.

Förvånades över trollfabriken

Efter att granskningen av trollfabriken publicerades förra året har Mathias Ståhles arbete fortsatt, då han föreläst om ämnet.

Men i början visste han inte att publiceringen skulle bli så omfattande som den i slutändan blev.

– Jag förstod inte att det fanns en trollfabrik av det slaget i början. Jag tänkte att det var ett gäng kompisar som hade en Facebookgrupp, så jag blev ganska förvånad när jag insåg att det fanns en trollfabrik att gå in i.

Har blivit misstänksam

Att det fanns en trollfabrik tror han gjorde att det blev extra tydligt för läsaren att förstå hela systemet.

Själv har han inte bara lärt sig hur trollfabriken fungerar, utan arbetet har också förändrat honom som person.

– Jag har blivit misstänksam. De här personerna har varit väldigt aktiva och aggressiva mot mig efter den här publiceringen. Om det kommer en främmande person som vill ta kontakt med mig undrar jag vem det är och vad han har för agenda. Det är tråkigt för det förändrar en på det privata planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.