Arkivbild. Skallar och ben från en massaker vid Nyamata-kyrkan 1994. Foto: TT

Eskilstunabo begärd häktad för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som misstänks för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994 är bosatt i Eskilstuna.

Mannen, som är i 60-årsåldern, greps i anslutning till sin bostad i Eskilstuna på tisdagsmorgonen. Han anhölls senare på begäran av chefsåklagare Tora Holst vid internationella åklagarkammaren.

– Han nekar till brott, men är nu begärd häktad. Förhör pågår, säger Tora Holst till SVT Sörmland på onsdagseftermiddagen.

Häktingsförhandlingar väntas äga rum i Stockholms tingsrätt under morgondagen.

”Finns en viss koppling”

Den andre mannen som sitter anhållen på liknande misstankar är en man i 50-årsåldern boende i Luleå. Även han nekar till anklagelserna.

– Jag kommer att ta ställning till eventuell häktning för hans del imorgon, säger Tora Holst.

Hur hänger de båda fallen ihop?

– Det är två separata ärenden, men det finns en viss koppling mellan dem.

Tora Holst vill inte gå in på hur länge misstankarna mot männen funnits, men säger att utredningen ”pågått en längre tid”.

Livstids fängelse

Hittills har bara en person dömts för folkmord i Sverige. Det var i somras som en dom i Svea hovrätt fastställde att en man i 55-årsåldern dömdes till livstids fängelse för deltagande vid folkmordet i Rwanda.

Omkring 800.000 människor dödades i folkmordet som pågick under 100 dagar år 1994 då extrema nationalister från hutufolket försökte utrota minoriteten tutsi.

Omkring 800 000 människor – män, kvinnor, barn, gamla – dödades under tre månader 1994. Det var noggrant planlagt av extremnationalister inom majoritetsfolket hutu, som ansåg sig ha historiskt grundade skäl att känna sig hotade och förtryckta.

Förevändningen var nedskjutningen den 6 april av president Juvénal Habyarimanas flygplan. Han hade då ingått ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, extrema hutuers värsta hatobjekt.

Omvärlden stod handfallen under massdödandet, som till slut stoppades av RPF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer