Eskilstunabo misstänkt för flera sexbrott mot barn efter polisinfiltration

Uppdaterad
Publicerad

135 000 filmer och över en miljon dokument – det är delar av bevisningen mot Eskilstunabon och ytterligare en man från Stockholmsområdet som i dag åtalas misstänkta för en rad olika sexualbrott mot barn.

De båda männen greps i samband med en insats i Stockholm och Eskilstuna förra sommaren, uppger Åklagarmyndigheten. Insatsen föranleddes av att polisen agerat som infiltratörer.

– Utan infiltrationsinsatsen hade den allvarliga brottslighet som vi nu åtalat för inte uppdagats, säger kammaråklagare Emelie Källfelt som är förundersökningsledare.

Polisen stämde träff

Eskilstunabon är den person som polisen först riktade misstankar mot, enligt åklagaren. Den kontakt som polisens infiltratör knöt med honom via nätet ledde till att misstankar även riktades mot mannen från Stockholmsområdet. Den mannen stämde sedan polisens operatör träff med.

– När personen dök upp till träffen med polisens och hade med sig ett litet barn, så gjorde man ett tillslag och grep honom, säger Emelie Källfelt.

I samma veva greps även mannen från Eskilstuna och under efterföljande husrannsakningar hittades dokumenten som nu ligger till grund för åtalet.

Misstänks för en rad olika brott

Enligt åklagaren ska de båda männen ha haft kontakt varandra via nätet, och Eskilstunabon beskrivs ha en ”högt uppsatt roll” i olika forum som handlar om övergrepp.

Männen misstänks bland annat för flera fall av grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn, stämpling respektive försök till grov våldtäkt mot barn. Eskilstunabon åtalas även för grovt barnpornografibrott.

De båda åtalade männen nekar till brott. Insatsen mot dem har även lett till att flera andra gärningspersoner identifierats och vissa har dömts för sexualbrott mot barn, enligt åklagaren.

I klippet berättar åklagare Emelie Källfelt mer om polisens infiltration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.