Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett enkelt sätt att leta reda på sina läkemedel utan att lämna hemmet. Hör Elisabet Frinell som lider av diabetes ge sina bästa tips. Foto: SVT

Stor brist på Elisabets diabetesmedicin Ozempic efter bantningstrend – så gör hon för att hitta den

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med diabetes typ 2 får jaga efter ett läkemedel som det råder stor brist på i hela världen efter att den börjat skrivas ut till patienter med övervikt. Eskilstunabon Elisabet Frinell är en av många diabetiker som drabbats.

Elisabet Frinell diagnostiserades med diabetes för drygt fyra år sen. Ett år efter sin diagnos började hon använda Ozempic, ett läkemedel som anses vara det mest effektiva på marknaden för personer med typ 2-diabetes.

– Det har varit fantastiska resultat för mig. En av biverkningar med läkemedlet är viktnedgång och det gör ju att man mår bättre och att blodsockret blir mer stabilt, berättar Elisabet Frinell.

Osäkerhet och oro

Just viktnedgången, som är så stor som 15 procent per år, har lett till att läkemedlet skrivs ut av läkare till personer med övervikt. Medicinen har trendat bland kändisar på sociala medier som marknadsför medicinen för bantning. Något som lett till att det nu råder stor brist och att det är svårt för diabetiker att hitta det.

– Det skapar problem för våra patienter. De kan behöva tvingas byta sort, vilket kan vara ett problem när man har fått sitt läkemedel att fungera. Det är inte farligt att vara utan läkemedlet i några dagar men det är klart att det skapar en osäkerhet och många blir oroliga, säger Björn Lundahl, informationsläkare i Region Sörmland.

Stor belastning på läkarna

Elisabet Frinell har än så länge inte blivit utan någon läkemedelsdos men hon får ständigt jaga efter det. Senast hon hämtade ut Ozempic hade apoteket ransonerat läkemedlet och hon fick endast ut en dos till skillnad mot de vanliga tre doserna.

Hon märker också i sitt yrke som sjuksköterska på vårdcentral att bristen på Ozempic berör många.

– Vi får väldigt mycket samtal kring det här från oroliga människor som undrar vad de ska göra när de inte får ut sin medicin. Det blir i sin tur en väldigt hög belastning på vårdcentralen för det är en läkare som ska ta ställning till nya mediciner och skriva ut recept, säger hon.

Hör Elisabet Frinell berätta hur man ska gå till väga för att hitta medicinen utan att lämna hemmet i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.