Regionala insatsstyrkan kallades till Hällberga utanför Eskilstuna. Foto: Tobias Sternhag

Eskilstunabor hotades med pistolliknande föremål – fem gripna för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har gripits av polisen för grovt vapenbrott och stöld i och utanför Eskilstuna under tisdagsförmiddagen. I samband med stölderna ska flera personer ha blivit hotade med pistolliknande föremål.

Polisen kallades till två olika adresser i Eskilstuna vid 04-tiden på morgonen med anledning av att tre män ska ha försökt ta sig in i två lägenheter och hotat boende med pistolliknande föremål. Bland annat ska de ha varit i ett flerfamiljshus på Söder.

Cirka två timmar senare fick polisen ett nytt larm om att de misstänkta gjorde inbrott i ett garage utanför Hållsta. Även där ska de ha hotat boende i samband med att de lämnade platsen i bil.

Efter ett tips till polisen om en bil som kört vårdslöst förbi Skogstorp och österut anträffade polisen en bil i Hällberga utanför Eskilstuna som stämde överens med signalementet.

Stor polisinsats

Den regionala insatsstyrkan tillkallades och grep de tre männen utanför ett bostadshus. Inne i huset fanns ytterligare två personer, en man och en kvinna, som också greps.

Männen är misstänkta för grovt vapenbrott, olaga hot samt stöld genom inbrott. Kvinnan är misstänkt för grovt vapenbrott. Enligt polisen var det endast tre av männen som ska ha utfört inbrottet i garaget och försökt göra inbrott i lägenheterna.

– Vad gäller motiveringen för varje enskild person och brottsmisstankar får vi återkomma till, säger Björn Öberg presstalesperson i polisregion Öst.

De gripna är i 25- till 45-årsåldern och de fyra männen förekommer sedan tidigare i polisens brottsregister.

– Det är narkotikabrott, trafikärenden, misshandel och stöld, med mera, säger Björn Öberg.

Fyra av de misstänkta är hemmahörande i Sörmland och en i Stockholm.

Enligt polisen ska ingen ha skadats allvarligt fysiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.