Undersökningar visar att många kan tänka sig att jobba mindre. Hör vad Eskilstunaborna Maria Rodriguez, Jonny Nilsson och Therese Collin tycker i klippet ovan. Foto: SVT

Eskilstunabor om att arbeta mindre: ”Inte helt otänkbart”

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningar visar att många av svenskarna är för att arbeta mindre. Men vad säger några Eskilstunabor och vad skulle de själva välja att göra om de fick mer fritid?

I en studie från SOM-institutet förra året var framför allt kvinnorna positiva till att arbeta mindre. Hela 55 procent skulle vilja ha sex timmars arbetsdag. Motsvarande siffra för männen var 39 procent.

Och viljan att arbeta kortare dagar har sjunkit med åren. När samma fråga ställdes 1996 var 70 procent av kvinnorna och hälften av männen positiva till förslaget.

Även bland Eskilstunaborna råder det delade meningar om hur mycket man vill arbeta. Hör dem dela med sig av sina tankar i klippet ovan.

Vad tycker du är en lagom arbetstid?

PG • Har man inte hektisk fritids eller urjobbig privatliv , förbättras nog livet . Man kan förkovra sig billigt genom distansutbildning etc .

Men har man urjobbig situation hemma , det kanske inte hjälpa 100% förbättra livet . Men lite andning får man väl med ett förkortat arbetsliv.

Vet inte hur det undersöktes bland informanterna.

Carina • 6 timmar/dag eller 4 dagars vecka tycker jag fungerar. Med bra arbetstider kan jag strunta i lönekarriär. Livskvalitet går före.
Jag är legitimerad lärare med 25 års erfarenhet.

Elinor • Vi behöver se moderna sätt att arbeta på, där är 6 timmars arbetsdag en självklarhet!

Filosof • Frågan är om det inte krävs att vi börjar prioritera ledig tid över konsumption för att få ett samhälle som är hållbart?

Maria • Det är ju inte en universell lag som säger att man ska arbeta 8 timmar per dag, det är ju förlegat. Med tanke på de hjälpmedel som utvecklats så att man har kunnat bli effektivare kan man tycks att det borde påverka arbetstiden genom en sänkning. Att det inte gjort det är ju mycket märkligt

Jesper • Jobbar som boendestödjare på LSS-boende och arbetspassen varierar allt ifrån 5-11 timmar per dag vilket är helt okej

Lasse • Lägg upp tvåskift inom tillverkningsindustrin. Ett morgonskift på 6 tim och ett eftermiddagsskift på 6 tim. Den som jobbar får 6 tim arbetsdag i st f 8 timmar och atbetsgivaren får ut 12 produktiva timmar i st f 8 tim per dag. Samtidigt sänks skatten på arbete så att nettot för 6 eller 8 tim blir lika stort. En extra individ får jobb vilket borde ge minst ett par tusen nya jobb, mer skatteintäter och ökad produktion.

Sisko • Dem som jobbar inom vården, bygg mm. tunga arbeten borde få gå ner till 6 timmars arbetsdag och pensionera sig vid 60. Man är slut i kroppen.

Siri • Det är en förutsättning för att göra ett bra arbete!

glider_ • sänk till 6 timmars arbetsdag, det skulle frigöra mig att jobba med fria mjukvaruprojekt, dessutom är man inte effektiv 8 timmar på en dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.