Enligt förläggaren Christer Bergström fick historian knappt någon uppmärksamhet 2016. Foto: SVT

Eskilstunaförläggaren om ny spion-story i världspressen: ”Uppgifter vi gav ut 2016”

Uppdaterad
Publicerad

Washington Post har under tisdagen uppmärksammat ett omfattande spionarbete som pågick under kalla kriget. Däribland uppgifter som redan 2016 publicerades av Eskilstunaförlaget Vaktel förlag, men som då inte väckte särskilt stort intresse.

Händelseförloppet som Washington Post uppmärksammar ägde rum under kalla kriget då amerikansk och tysk underrättelsetjänst i hemlighet ägde krypteringsföretaget Crypto AB, något som gjorde det möjligt för amerikanerna och tyskarna att läsa krypterad kommunikation från andra länder.

”Ingen uppmärksamhet alls”

Redan 2016 publicerade Eskilstunaförlaget en bok av Sixten Svensson där många av uppgifterna kring det uppmärksammade avslöjandet framkom. Men enligt förläggaren Christer Bergström var intresset då inte särskilt stort.

– Den fick nästan ingen uppmärksamhet alls. När man ger ut litteratur som sätter fingret på vad statsmakterna håller på med så blir det ganska ointressant för media tills någon jätte, som Washington Post i det här fallet, tar tag i det, säger Christer Bergström, förläggare.

Avlyssnade 120 regeringar

Det var svensken, tillika Sixten Svenssons svåger, Boris Hagelin som startade företaget och låg bakom krypteringsmaskinerna som under kalla kriget kontrollerades av CIA och den tyska underrättelsetjänsten BND. Samarbetet med Boris Hagelin gjorde det möjligt för CIA att avlyssna 120 regeringar över hela världen.

– Boris Haglin är en stor doldis i spionvärlden och han höll tyst om vad han visste av naturliga skäl men han berättade för sin svåger, säger Christer Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.