Vattenbuffel är ett oxdjur som i vanliga fall hör hemma i Asien. Gustaf berättar att det inte är någon större skillnad mot att ha vanliga kor, men
bufflarna är mer badsugna och behöver någonstans att doppa sig för att trivas.
Förutom att vara nyfikna, lugna och nästan lite keliga, så gör djuren nytta – för både matbordet och gården.
– Vi vill ha en nisch, att kunna sälja buffelmozzarella, som vi gör av mjölken. Sen har vi dem också till att beta våra våtmarker, säger Gustaf Wedén.
Fetare mjölk
Ebba berättar att mjölken från vattenbuffel skiljer sig från komjölk.
– Den är framförallt fetare. Komjölk har kanske 4,5 procent fett och buffelmjölk ungefär 8. Den är också lite lite sötare.
Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt finns ett 80-tal vattenbufflar på en handfull gårdar i landet. De används främst för mjölk- och köttproduktion i kombination med naturvård.
I klippet får du bland annat höra varför vattenbufflarna har kvar sina horn.