Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med stor glädje skuttar en del av vattenbufflarna ut i hagen och leker, medan andra stannar till för att bli kliade. Foto: Jesper Johansson/SVT

Se vattenbufflarna på Öja gård som får bilisterna att haja till: ”Kör lite långsammare”

Uppdaterad
Publicerad

På Öja gård, utanför Eskilstuna driver Gustaf och Ebba Wedén en gård med vattenbufflar. I Sverige är djuret sällsynt och paret har valt det för att tillverka buffelmozzarella.

Vattenbuffel är ett oxdjur som i vanliga fall hör hemma i Asien. Gustaf berättar att det inte är någon större skillnad mot att ha vanliga kor, men

bufflarna är mer badsugna och behöver någonstans att doppa sig för att trivas.

Förutom att vara nyfikna, lugna och nästan lite keliga, så gör djuren nytta – för både matbordet och gården.

– Vi vill ha en nisch, att kunna sälja buffelmozzarella, som vi gör av mjölken. Sen har vi dem också till att beta våra våtmarker, säger Gustaf Wedén.

Fetare mjölk

Ebba berättar att mjölken från vattenbuffel skiljer sig från komjölk.

– Den är framförallt fetare. Komjölk har kanske 4,5 procent fett och buffelmjölk ungefär 8. Den är också lite lite sötare.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt finns ett 80-tal vattenbufflar på en handfull gårdar i landet. De används främst för mjölk- och köttproduktion i kombination med naturvård.

I klippet får du bland annat höra varför vattenbufflarna har kvar sina horn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.