Tina johansson rektor nyköpings högstadium

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har akutskolan inneburit för Nyköpings högstadium – rektorn Tina Johansson berättar. Foto: SVT

Ett år med akutskola i Nyköping – efter stöket på högstadiet: ”Lugnare och tryggare”

Publicerad

Avstängningarna i högstadieskolorna i Nyköping har minskat sedan kommunens första akutskola infördes. Elever placeras här tillfälligt innan de får komma tillbaka till sin ordinarie klass.

– Det blir lugnare och tryggare, säger rektorn Tina Johansson.

Enligt skollagen kan man flytta en elev tillfälligt i fyra veckor. Förra läsåret, det första med akutskola, flyttades totalt 15 elever från kommunala högstadiet Alpha och Omega hit. Som mest kan de ta emot åtta samtidigt.

Antalet avstängningsärenden inom grundskolan i Nyköping har minskat från tolv 2019 till tre fall hittills i år. Akutskolan tros ha bidragit till det.

– En åtgärd kan ju vara att man får komma hit direkt istället för att bli avstängd, så det är ju positivt, säger Tina Johansson.

Regeringen vill se fler akutskolor för att öka studieron i landets skolor. Nyköping har ansökt och fått statsbidrag – 490 000 kronor som ska täcka en del av lönekostnaderna för de tre medarbetarna.

Strängnäs får också bidrag

Strängnäs är den andra kommunen i Sörmland som fått statsbidrag. De tar emot 600 000 kronor för en verksamhet inom Tosterö resursskola och som de hoppas vara igång med helt och hållet vid årsskiftet.

I Eskilstuna finns sedan tidigare en liknande verksamhet. I Katrineholm gör man bedömningen att man inom ramen för särskilt stöd kopplat till enskild undervisning eller särskild undervisningsgrupp hanterar de elever som behöver lämna skolan en period.

”Litet sammanhang”

Mathias Kristoffersson är lärare på akutskolan och arbetade tidigare på högstadiet Omega i Nyköping, då akutskolan inte fanns. Något han saknade för elever som inte alltid kom till sin rätt i de stora klasserna.

– Då tror jag att det är väldigt bra att landa i ett litet sammanhang med mycket vuxenstöd.

Kan det vara stigmatiserande för en elev att vara på akutskolan?

– I de fall där jag varit med om att skicka tillbaka elever till ”vanlig” klass har vi den sista veckan här pratat om vad som gäller i skolan och fokuserat på att eleven fått chansen att lyckas. Vi försöker göra det till något positivt snarare än att eleven blivit utpekad.

Hur hanterades stökiga elever innan akutskolan fanns? Hör i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.