Frälsningsarmén: ”Vi kan inte sjunga slagdängor”

Uppdaterad
Publicerad

Frälsningsarmén har fått hålla konserter på kommunala äldreboenden i Eskilstuna i årtionden, men är det stopp för det – i alla fall om de religiösa budskapen är kvar. Efter protester har frågan hamnat på politikernas bord.

– Jag hoppas att de ändrar sig och att man säger att vi blir välkomna tillbaka, säger Lennart Pettersson, fanjunkare för Frälsningsarmén i Eskilstuna.

Tillsammans med Frälsningsarméns orkester har han regelbundet spelat och sjungit sånger och psalmer på ett par av kommunens sex mötesplatser för seniorer. Den frivilliga allsången har avslutats med en gemensam läsning av bönen Fader Vår.

Inget får härledas till religion

Men nu är Frälsningsarmén inte välkommen att spela i kommunens verksamheter längre. Förklaringen kom i ett brev från Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun nyligen:

 ”Dessa sex mötesplatser (för seniorer, reds anm.) är religiöst och politiskt obundna. Det innebär att alla, oavsett religiös eller politisk bakgrund är välkomna till oss på mötesplatserna för seniorer. Det innebär också att mötesplatserna för seniorer och dess medarbetare inte ska ta ställning för en viss religion eller en viss politisk inriktning [...]. Vill man som religiöst samfund komma och arrangera en aktivitet, evenemang eller underhållning så är man hjärtligt välkommen så länge inte budskapet i innehållet går att härleda till en viss religiös inriktning. ”

Kommunen har som argument att ni är välkomna om ni utesluter de kristna budskapen i era framträdanden, är det ett alternativ tycker du?

– Det kanske är det mest absurda i det här. Frälsis är ju Frälsis och det vet ju alla människor. Skulle vi gå dit och sjunga slagdängor? Så gör vi inte, helt enkelt, säger Lennart Pettersson.

Politiskt beslut nästa vecka

Ingen tjänsteman från Vård- och omsorgsförvaltningen vill medverka eller kommentera beslutet när SVT Sörmland försöker få en kommentar. I nästa vecka ska politikerna i Vård- och omsorgsnämnden avgöra hur det blir med religiösa och politiska budskap i kommunala verksamheter i framtiden.

– Jag kommenterar inte det aktuella fallet innan vi har berett ärendet i nästa vecka, kommenterar Mikael Edlund (S) Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

”Löjligt”

90-åriga Evy Vinghed Lennmark tycker inte att kommunens nya inställning till Frälsningsarméns konserter håller.

– Jag älskar att få lyssna på levande musik. Jag tycker att de kan få sjunga vad de vill, och vill de sjunga något religiöst så inte bryr jag mig om det, säger Evy Vinghed Lennmark.

– Löjligt, jag tycker att det är helt löjligt att det ska vara på det viset. Jag tycker att de ska få sjunga och det är trevliga sånger också, säger pensionären Per-Olov Axenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer