Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prismanhuset i Oxelösund kan komma att rivas och ersättas med en ny centrumbyggnad, enligt ett nytt förslag. I planen finns även plats för 48 nya bostäder. Nu ligger bollen hos kommunfullmäktige, som ska fatta beslut om planens framtid. Foto: Robin Persson, SVT

Förslaget: Riv Prismanhuset i Oxelösund och bygg nytt

Uppdaterad
Publicerad

Järntorget i Oxelösund kan få sig ett rejält lyft inom de närmsta åren. Åtminstone om centrumägaren, Kustbostäder, får igenom sitt förslag om att riva den gamla centrumbyggnaden och istället bygga nytt – samt nya bostäder. Nu väntar projektet på att Oxelösunds kommunfullmäktige ska ta ställning i frågan.

Det är i prismahuset som de flesta av Järntorgets butiker håller till i dagsläget. Mot dem kommer förändringen att inledningsvis slå hårt, eftersom de kommer att få ställa om i tillfälliga lokaler och att det kommer att bli rörigare i centrum under byggnadstiden. Det slår kommunstyrelsen fast i sin skrivelse där man föreslår att låta kommunfullmäktige att godkänna den nya centrumbyggnaden.

Istället vill man rikta in sig på verksamheter som bedriver service, pop-up service samt ”sällanköpshandel”.

– Det hus vi kommer att bygga nu ska stå i centrum i minst 50 år. Då har vi ett ansvar att göra det väsentligt bättre än det är idag. Med det förslag vi tagit fram tycker vi att vi höjer kvalitén i centrum, säger Benita Vikström, ordförande i Kustbostäder, i ett uttalande på kommunens hemsida.

48 nya bostäder

I förslaget framgår det också att man i samband med att man bygger den nya centrumbyggnaden, också vill bygga 48 nya lägenheter i olika storlekar i anslutning till Järntorget.

Nya bostäder hade inte varit möjligt om man valt att enbart renovera den befintliga centrumbyggnaden, menar förslaget. Detta var en av aspekterna som gjorde att Kustbostäder valde nybyggnad före renovering.

– En ny byggnad som både innehåller lokaler för en modern handel och centrumnära lägenheter gör Järntorget till en attraktiv plats som skapar möjligheter för våra handlare och samtidigt, genom att bygga lägenheter låter oss växa som kommun, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Klart 2021

Om förslaget godkänns av kommunfullmäktige hoppas man kunna komma riva prismahuset efter semestern 2021, och att en ny centrumbyggnad ska stå invigningsklar redan hösten 2022. Bostäderna planeras vara klara ett år senare, hösten 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer