Teresa Cerratto-Pargman leder Stockholms universitets projekt i Flen. Foto: TT/Privat

EU-projekt tar hjälp av Flensbor för vattenprover

Uppdaterad
Publicerad

För att undersöka vattenkvaliteten har Stockholms universitet tagit hjälp av invånare i Flens kommun. Idag träffas forskare och deltagarna i projektet i Skebokvarn öster om Flen.

Provtagningen är en del av det EU-finansierade projektet Ground truth 2.0.

– Totalt är sex länder med i projektet och fokus i Sverige ligger på vattenkvaliteten. De andra länderna har andra fokusområdet, men allt har med miljöfrågor att göra, säger Teresa Cerratto-Pargman, projektledare vid Stockholms universitet.

Registrerar provsvaren i app

Tanken är nu att Flensbor ska ut och ta vattenprover på olika håll i kommunen. De som har anmält sig har fått ladda hem en mobilapplikation och fått och fått hemskickat kit för att ta vattenprover. Genom appen ska de sedan registrera hur vattenkvaliteten är.

– Det är värdefullt att många bidrar till en överblicksbild av vattenkvaliteten i kommunen, säger Teresa Cerratto-Pargman.

– Kanske det här är något som kan intressera föreningar och privatpersoner som värnar om miljön eller kanske det finns några lärare som tycker att det här vore intressant att ha i sin undervisning.

Hoppas på 100 prover

Bland annat tittar man på vegetation är på platsen, färgen på vattnet och fosfor- och nitrathalter. Förhoppningen är att man ska få in 100 prover.

På söndagen erbjuds Flens nyblivna vattenprovtagare att träffa forskare från Stockholms universitet. Träffen äger rum vid Bygdegården i Skebokvarn och då ska även vattnet vid gården testas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.