Eva bonde utbildade sig till journalist vid Lunds Universitet och har en kandidatexamen i historia från University College Dublin. Foto: Anna Moberg

Eva Bonde vinner Sveriges största historiepris

Uppdaterad
Publicerad

I år går Stora historiepriset till Eva Bonde, chefredaktör på tidningen Historiskan. Priset på 100 000 kronor delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd.

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris och tas emot av Eva Bonde som även är grundare till Historiskan – Sveriges första kvinnohistoriska tidning. Hon har varit verksam som redaktör och journalist inom historiska tidningar sedan 2009 och har tidigare arbetat som chefsredaktör på tidningen Allt om historia.

Enligt juryns motivering har Eva Bonde, genom sin folkbildande insats lyckats föra ut historiska kunskaper som annars hade riskerat att glömmas bort. Hennes engagemang för och förmedling av kvinnors historia bekräftar devisen ’historien är nu’, skriver juryn i sin motivering.

Priset delas ut den 29 september på Sörmlands museum i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.