Världens kyrkor har sysslat med missionsarbete, enligt dagens bild av fenomenet, sedan 1500-talet, berättar Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap vid Uppsala universitet. Svenska kyrkan började med sitt missionsarbete för 150 år sedan.
Då låg fokus på omvändelsemission: Att sprida kristendomen till nya platser.
– Men det tog inte så lång tid innan man upprättade kristna församlingar på olika platser, som i Sydafrika i början av 1900-talet. Då blev det samarbeten istället, säger hon.
Tradition hos vissa
Missionsarbete är fortfarande en tradition inom vissa kristna inriktningar och andra trossamfund, bland annat Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, även kallade mormoner.
– Innan man har bildat familj så reser man ut på ett missionsuppdrag under ett år eller så. Men det fanns en mer utbredd missionsentusiasm inom många kyrkor förr.
”Man tänker att människor blev utsatta för mission”
Kajsa Ahlstrand berättar att det i arkiv finns skildringar av mission som någonting positivt.
– Det finns de som har varit otrevligare och de som har varit bättre, men på det stora hela verkar det på många håll vara så att de som ansluter sig till en kyrka ser egna fördelar i det, och då menar jag inte bara materiella.
Finns det några tvingande element i missionsarbete?
– Det är lite grann en fördom, de flesta människor kan nog förhålla sig till de som har en annan uppfattning än en själv.