Under fredagsmorgonen skedde en explosion i ett lägenhetshus i Skiftinge i Eskilstuna. Hör Jimmy Gustman vid polisen berätta om händelsen.

Polisen efter explosionen: Ingen misstänkt för brott

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade på fredagsmorgonen i stadsdelen Skiftinge i Eskilstuna. Ingen person är allvarligt skadad. Orsaken till explosionen är fortfarande oklar, men ingen person misstänks för brott. Enligt uppgift till SVT kan explosionen har uppstått vid en spis.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen 05.37. När räddningstjänsten kom fram upptäckte man att någonting hade exploderat i lägenheten. Explosonen var så kraftig att det blev synliga skador vid fönster och balkong.

Bombgrupp undersökte

Klockan 7.10 började polisen utrymma de boende från huset, som en säkerhetsåtgärd, skriver man på sin webbplats, och en knapp timme senare var evakueringen klar. Enligt polisen har kommunen löst en lokal där de evakuerade kan vistas.

Nationella bombskyddet kallades till platsen för att gå igenom byggnaden, och ett område kring fastigheten spärrades av. Bombgruppen anlände vid 9-tiden och lämnade igen vid 11-tiden. Det var hela tiden lugnt på platsen med poliser som gick in och ut ur byggnaden.

Kan ha skett i köket

Polisens insatschef uppgav strax efter det att bombgruppen lämnat att ingen person misstänks för brott. Däremot har flera personer hörts av polisen.

Vad som orsakade explosionen är fortfarande inte fastsällt. Enligt uppgift till SVT ska explosionen ha skett i köket, vid en spis.

Kan det vara matlagning som har gått fel?

– Det skulle det eventuellt kunna vara, säger Jimmy Gustmark, insatschef och yttre befäl vid polisen.

Har gjorts beslag

Polisens presstjänst uppger att beslag har skickats på analys och händelsen kommer att utredas.

– Vi vet i nuläget inte om det var en olycka eller inte, det får utredningen visa. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson.

Vid lunchtid fick de personer i fastigheten som fått lämna sina lägenheter återvända hem, och avspärrningarna hävdes samtidigt.

Ingen person har enligt polisen skadats allvarligt, men polisen säger till TT att de har uppgifter om någon form av skärsår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.