Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Garaget innehåller gasflaskor och det är därför risk för explosion, enligt räddningstjänsten. Foto: Räddsam Mälardalen/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Explosionsrisk i garage i Eskilstuna – flera hus utrymda

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för explosion efter en brand i ett garage i Hällbybrunn utanför Eskilstuna under onsdagsmorgonen, då garaget innehåller gasflaskor enligt räddningstjänsten.

Larmet kom vid 06-tiden.

– Det är ett garage som brinner och det är svetstuber i garaget, så det är explosionsrisk, sa Gunnar Henriksson, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, inledningsvis.

Alla som befann sig i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Vid 11-tiden meddelade räddningstjänsten att VMA-meddelandet gällande den giftiga röken är hävt. Men då det fortfarande finns en risk för explosion uppmanas personer inom 300 meters avstånd att hålla sig inomhus. Boende inom 100 meters avstånd har evakuerats. Fyra hus kommer att vara evakuerade till i morgon, enligt polisen.

– När det har slutat brinna kommer det att ta 24 timmar innan vi kommer att släppa in boende igen. Då finns det ingen explosionsrisk längre, säger Lina Toth, samordnare vid Räddsam Mälardalen.

Garaget går inte att rädda 

Ingen person är skadad. En person som bor i en fastighet närmast garaget blev väckt av grannar och har lämnat fastigheten. 

– Det brinner för fullt och kommer brinna ut helt och hållet. Det vi håller på att skydda nu är bostadsområdet som är väldigt nära, det är ett villaområde. Vi spolar vatten och kyler huset som är bredvid. Men vi kan inte gå för nära eftersom det är explosionsrisk, sa Gunnar Henriksson under morgonen.

Åtta hus har utrymts i bostadsområdet på grund av explosionsrisken. Foto: Räddsam Mälardalen

Prickskytt kan inte skjuta flaskorna

Enligt räddningstjänsten är garaget ungefär 200 kvadratmeter och innehåller två flaskor acetylen på cirka 15 liter, en syrgasflaska och fyra kubik diesel. En skytt kallades till platsen för att skjuta sönder flaskorna.

– Garaget tillhör en fastighet, det är mycket bilar på tomten så det kan vara en mekanisk verkstad. Skytten är framme men kommer inte kunna skjuta, flaskorna står otillgängligt till, säger Linda Toth.

Barriär av containrar sätts upp

Tågtrafiken stoppades mellan Eskilstuna och Kvicksund södra/Kungsör i båda riktningar, men vid 10.30-tiden var den åter igång.

– Järnvägen är 50-75 meter i från och garageporten är ut mot järnvägen. Vi håller på med att ställa upp containrar och syftet är att sätta upp en barriär så att vi kan få igång tågtrafiken, det är för explosionsrisken som finns, säger Lina Toth.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Det finns än så länge ingen misstänkt.

Vid lunchtid pyrde det fortfarande enligt Räddsam Mälardalen, som har två personer på plats som bevakar och släcker i den mån de kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer