Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter kampen för att ta körkort – nu nekas Fanny bilstöd av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Fanny Öhman i Nyköping var tvungen att åka hela vägen till Norrköping för körlektioner på grund av hennes funktionsnedsättning. Nu har hon äntligen fått sitt körkort – men den långa resan mot att få köra och ha en egen bil har bara börjat.

I vintras berättade vi om Fanny Öhmans kamp för att ta körkort. Det fanns ingen körskola i Sörmland som kunde erbjuda lektioner med en bil som var anpassad efter hennes funktionsnedsättning. Hon lyckades ta körkortet, men nu behöver hon en specialanpassad bil för att kunna köra.

Personer med en funktionsnedsättning kan söka bidrag från Försäkringskassan för att köpa en bil och sedan bygga om den efter sina behov. Fanny Öhman kan inte köra med en standardiserad bil då hon har en halvförlamning i ena sidan av kroppen, men kvalificerar inte in för att få bidrag. En anledning är att man anser att hon kan ta sig fram med kollektivtrafik.

Hör Fannys berättelse i klippet ovanför.

Fanny Öhman är inte ensam om att få avslag. Antalet personer som beviljas bilstöd för att kunna köpa och anpassa en bil efter sin funktionnedsättning, har minskat kraftigt under de senaste femton åren.

Nu har regeringen gett Trafikverket och Försäkringskassan i uppgift att utreda hur fler kan ta del av stödet.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med Försäkringskassan som säger att man inte kommenterar enskilda fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.