Bilträffarna ökar i Katrineholm, och ibland kan de locka fler än 100 deltagare. Ändå får polisen inte lov att lösa upp tillställningarna. Kommunpolisen Johnny Onbiner berättar varför i klippet ovan. Foto: Pontus Stenberg / Albin Tingstedt, SVT

Bilträffar med över 100 deltagare i Katrineholm – polisen får inte ingripa

Publicerad

Tidigt under hösten såg polisen i Katrineholm, Vingåker och Flen en ökning i antalet fester i stora grupper i offentliga festlokaler. Men dessa minskade i takt med att smittläget förvärrades. I stället ökade antalet bilträffar.

– De är väldigt sugna på att ha ett forum att träffas på. Det finns inga möjligheter att arrangera ungdomsdiscon och fritidsgårdarna minskar i besökare, men behovet av att träffas finns fortfarande där, säger Jonny Onbiner, kommunpolis i området.

Men trots att bilträffarna kan locka över 100 ungdomar till en och samma plats, får polisen inte skingra de bilintresserade ungdomarna.

Bilträffarna räknas inte som offentliga sammankomster. Därför faller de inte under ordningslagen, vilket är den lag som ger polisen rätt att lösa upp sammankomster.

Vad gör polisen istället? Och vilka fester får man ha? Det svarar kommunpolis Johnny Onbiner på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.