Varför är det viktigt att äta frukost och vad tänker ungdomarna själva om måltiden? Hör svaren i klippet ovan. Foto: Claudio Bresciani / TT/SVT

Färre ungdomar äter frukost: ”Måste gå upp så otroligt tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Färre ungdomar äter frukost – det visar en ny rapport om ungdomars liv och hälsa från Region Sörmland. Minskningen syns både hos killarna och tjejerna. 

– På skoldagar måste man gå upp så otroligt tidigt för att hinna äta frukost, säger Atlas Gottschalk som går i årskurs 2 på gymnasiet. 

I undersökningen “Liv och hälsa ung” har både elever på högstadier och gymnasiet svarat på bland annat frågor om matvanor. Resultatet visar en nedåtgående trend av hur många som äter frukost. Mellan 2008 och 2020 minskade andelen som äter frukost från 78 till 69 procent, hos killarna minskade det från 85 till 77 procent. 

– Det är viktigt att vi fångar upp detta så att vi kan göra något åt det, säger Maria Vejdal, verksamhets för Välfärd och folkhälsa på Region Sörmland. 

Varför är det viktigt med frukost och hur ställer sig ungdomarna själva till frukostätandet? Hör svaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.