Arkivbild. Kustbevakningen. Foto: TT

Fartyg läckte olja i Mälaren – kan fällas för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen utreder ett misstänkt miljöbrott. Detta efter att ett fartyg läckt ut olja vid Selaön utanför Strängnäs, vilket Strengnäs Tidning var först med att rapportera om.

Det var i onsdags förra veckan som en privatperson ringde in och tipsade kommunen om en eventuell förorening, enligt Strengnäs Tidning.

När Kustbevakningen dagen efter åkte till platsen kunde de konstatera ett utsläpp som kom från ett arbetsmotorskepp som kan transportera stora fordon.

– Vi la ut absorberande länsar som suger upp oljan. Det pågår en förundersökning om vattenföroreningsbrott, så exakt hur mycket olja det handlar om vill jag inte gå in på. Men det var ett kraftigt oljeskimmer, säger stationschef Lars Langman.

Dricksvatten för många

Han konstaterar att Mälaren är en viktig vattentäkt och att Kustbevakningen därför kontaktade de stora reningsverken i området.

– Det tas upp vatten till dricksvatten för drygt två miljoner människor i både Stockholms län, Strängnäs och Västerås, så vi har nolltolerans mot att det kommer ut olja, säger Lars Langman.

Transportstyrelsen har nu gett nyttjandeförbud och fartyget får inte användas innan det har åtgärdat sina brister.

Om det skulle bli aktuellt att fälla fartygets ansvariga för miljöbrott kan straffet bli vattenföroreningsavgift alternativt företagsbot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer