Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi liknar mer och mer södra delen av Europa”. Hör smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berätta om den nya situationen. Foto: TT, SVT

Efter varma hösten: Ökad risk för TBE när fästingsäsongen förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar i november? Ja, det milda vädret gör att fästingarna än så länge hänger i, vilket innebär att det fortfarande finns en risk att drabbas av virussjukdomen TBE.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet rapporterade TBE-fall ökar kraftigt sedan 2007. En av orsakerna tros vara gynnsamma väderförhållanden.

Och Sörmland är ett av de län som brukar ha flest TBE-fall i Sverige. Hittills i år har 31 personer i länet drabbats av sjukdomen. Sett till antalet invånare hamnar Sörmland högst upp på listan över antal fall i landet, och än är fästingsäsongen inte över.

– Nu under hösten, det är dimma, det är ganska varmt och fuktigt – det är tyvärr något som fästingarna gillar. Vi kan förvänta oss ganska mycket fästingar nu, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

”Behöver vaccinera sig”

Han förklarar att fästingen inte behöver bita sig fast särskilt länge för att man ska riskera att drabbas av TBE.

– De som är ute i skog och mark behöver vaccinera sig mot TBE. Då slipper vi fler sjuka, säger Signar Mäkitalo.

Men det är inte bara förekomsten av TBE som det mildare klimatet påverkar. Signar Mäkitalo ser att sjukdomsbilden i landet förändras i och med det varmare klimatet, hör honom berätta på vilket sätt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.