Foto: TT

Fattigaste månanden på året – fler söker skuldrådgivning

Publicerad

Januari sägs vara årets fattigaste månad och under månaden ökar trycket på Eskilstuna kommuns skuldrådgivare.

På Eskilstunas gator möter SVT fler personer som håller med om att januari är extra svårt.

– Jag hade en del utgifter under december som jag inte har under resten av året, så nu får man dra åt svångremmen, säger Mattias Eriksson.

– Ja vi har lite mindre pengar nu eftersom att det har varit lov och man vill shoppa, säger Fatima Sarjin och Najlaa Alkhateb.

Fler samtal till skuldrådgivarna

Hos skuldrådgivarna på Eskilstuna kommun märker man av ett ökat tryck under januari.

– Vi märker av det är flera som hör av sig till oss efter helger för att man har svårigheter att klara av sina betalningar eller skulder sedan tidigare, berättar Josefine Niburg som är skuldrådgivare på Eskilstuna kommun.

Var femte svensk får problem

Enligt en SIFO-undersökning gjort på uppdrag av företaget Visma har var femte svensk det svårt att få ihop det ekonomsikt efter julen. Josefin Niburg menar att det är en tuff månad.

– Lönen kommer ofta före jul vilket gör att de måste räcka en längre tid. Sen kan det vara nyår också , man kanske tänker att man vill ha en nystart och ta tag i sina skulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer