Foto: TT

Fem får ihjälbitna – ”Mest troligt att det är varg”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags kväll ringde en fårägare till länsstyrelsen – tre lamm och två tackor hade blivit dödade. Länsstyrelsen tror att varg ligger bakom.

Det misstänkta vargangreppet ägde rum utanför Mellösa i Flens kommun.

– Vi åkte dit i söndags morse och hittade tre lamm och två tackor som blivit dödade. På grund av ganska kraftiga bett är det mest troligt att det är varg, säger Sebastian Olofsson, landsbygdsenheten på länsstyrelsen.

Hur mår djurägarna?

– De tyckte att det var jobbigt. Det är aldrig kul att djur försvinner, vad det än beror på.

Skickat DNA-prov

Nu har länsstyrelsen tagit DNA-prover på fårbetten och skickat på analys för att säkert få veta vilket djur som låg bakom angreppet.

– Det kan även ha varit hund, det finns uppgifter om att det fanns lösdrivande hundar i området. Men misstankar riktas mot att det är varg, säger Sebastian Olofsson.

Vi har tidigare inte rapporterat om varg i just det området, var kan den komma ifrån?

– Det kan jag inte svara på. Det man kan säga generellt är att unga vargar lämnar sina revir vid den här tiden på året. De söker nya partners och bildar nya revir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.