Foto: Michelle Hallberg/SVT

Fem personer räddade efter grundstötning i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet plockade upp fem personer ur vattnet efter en grundstötning i Mälaren utanför Stallarholmen under natten till lördag.

Först begärde befälhavaren på den aktuella båten assistans efter att ha gått på grund. Sjöräddningssällskapet från räddningsstation Munsö/Ekerö begav sig mot haveristen för att hjälpa till med bärgning, men på vägen dit förvärrades situationen, berättar stationschefen Paul Forell för SVT.

Kalabalik på båten

Sjöräddningssällskapet hade hela tiden kontakt per telefon med en person på den nödställda båten. Plötsligt blir det kalabalik och personen i telefonen ropar:

– Nu sjunker vi!

Snabbt larmas sjöräddningscentralen och Kustbevakningen och räddningshelikopter skickas ut.

När Sjöräddningssällskapets båt närmar sig området där båten sjunkit spanar man efter de fem i vattnet och lyckas hitta de nödställda med hjälp av en tänd lampa på en av deras mobiltelefoner.

Förundersökning inledd

Eftersom en del av personerna luktade alkohol larmades polis till gästhamnen i Mariefred där personerna togs i land. Fyra av de fem ombord saknade flytväst. Befälhavaren på båten är nu misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik eftersom han ”brustit i sjömanskap” så att båten gick på grund och polisen har inlett en förundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer