Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Najs att cykla”. Hör elever i klass 5A på Sandbäcksskolan om hur de tar sig till skolan. Foto: Per Elfström/SVT

Femteklassarna som är bäst i Katrineholm på att gå och cykla till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många barn får inte tillräckligt med motion i vardagen. Men här är femteklassarna som är bäst på att gå och cykla till skolan i Katrineholms kommun.

5A på Sandbäcksskolan vann organisationen Trafikkalenderns årliga tävling i kommunen, och skolan i sin helhet hamnade topp tio i Sverige.

– De tycker om att tävla. Sedan har de förutsättningarna, de bor nära skolan de flesta. De är också duktiga på att påminna oss mentorer om att ta reda på vilka som har gått och cyklat. Har vi glömt det så påminner de oss, säger Veronica Kronelind, en av klassens mentorer.

Skolan topp 10 i Sverige

För vinsten fick klassen bland annat fika med fruktfat och smoothies, samt 3 000 kronor till klasskassan.

– Det kändes helt utmärkt. Jag hade ingen idé att vi skulle bli tionde i Sverige och första i hela kommunen så det var najs att bli det, säger Laith Alnasser, en av eleverna.

Arbetar med rörelse

Samtidigt som klass 5A tog hem vinsten på kommunal nivå, så blev Sandbäcksskolan i sin helhet topp tio i Sverige. Något rektorn Sara Aldrin menar främst är pedagogernas och elevernas förtjänst, men också en hel del arbete med liknande frågor.

– Sedan är vi också en Generation Pep-skola, som gör att vi har satsat mycket på rörelse och idrott och sådant under den senaste tiden. Att det är viktigt att röra sig, säger Sara Aldrin.

I klippet hör du några elever i klass 5A om hur de brukar ta sig till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.