Intresset för nattvandringarna är stort inom klubben, och ofta blir de så många att de kan dela upp sig i mindre grupper och nattvandra på flera håll i kommunen.

Fighters sprider trygghet i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma kampsporten MMA bidrar till att sprida trygghet. I alla fall i Eskilstuna. Där har en lokal klubb börjat nattvandra, ett initiativ som applåderas av både kommun och polis.

Sedan ett antal veckor till baka har en ny grupp börjat nattvandra i Eskilstuna. I röda jackor går de gatan fram, pratar med ungdomar och andra förbipasserande, och jobbar för att sprida trygghet. Precis som vilken nattvandringsgrupp som helst.

Men den här gruppen har en liten annorlunda sammansättning. Det är MMA-klubben Nova som är ute och nattvandrar.

– Vi ville göra vårt till samhället, dra vårt strå till stacken. Vi kände att nattvandring var ett sätt att göra det på, säger Shillan S

Shillan Sofipour

ofipour, som arrangerar klubbens vandringar.

MMA = våld?

Inledningsvis har de fått möta en del fördomar från folk som förknippar mma med våldsverkare, men enligt Shillan Sofipour brukar de flesta ändra uppfattning när de pratar med dem

– Många har fördomar om mma, att vi är aggressiva och så, men de förstår fort att så är det ju inte alls, säger hon.

Stöds av polis

Både polis och kommun ställer sig positiva till klubbens engagemang, och enligt Shillan Sofipour har man även lyckats med målet: Att nå ut till och sprida trygghet hos ungdomar.

– Det har fungerat hur bra som helst. Ungdomarna undrar varför vi är ute, om vi är där frivilligt. Men när de inser att vi är där för att vi umgås med varandra och för att ta kontakt med dem så blir de nyfikna och det är jättekul. De är lika nyfikna på oss som vi på dem, säger hon.

MMA

MMA står för mixed martial arts och är en kampsport som förenar olika stilar. Sparkar, slag, kast och brottning är tillåtet. Till skillnad från andra sporter defineras MMA inte av vad man får göra, utan av vad man inte får göra. Reglerna skiljer sig något mellan olika organisationer, men generellt kan man säga att allt är tillåtet utom ”fula trix”, t.ex peta i ögonen, sparka/slå i skrevet, nypas och bitas m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.