Foto: SVT

Finsk kultur på frammarsch i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I dag firar Finland sin 99:e självständighetsdag i ordningen. Och knappt var femte Eskilstunabo har faktiskt anledningen att hänga på i firandet. Sedan den stora arbetskraftsinvandringen från Finland på 1960- och 1970-talet har nämligen den finska kulturen fortsatt att frodas i kommunen.

Färgglada lampor är tända, såpbubblor sprutar ut ur en maskin och dragspelsmusiken kompar en finsk version av Rudolf med röda mulen. SVT Nyheter Sörmland har hälsat på i Finnstugan i Årby, en kommunal mötesplats för Eskilstunabor med finskt påbrå.

En av de som ofta besöker Finnstugan är Anna-Liisa Keränen.

Tycker du att det finns tillräckligt många arrangemang på finska i Eskilstuna?

– Vi har ju ganska många. Men inte tillräckligt, nej, säger hon.

17.000 med familjeband till Finland

Den finska minoriteten i Eskilstuna har stått sig stark sedan arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talet. När många arbetare i resten i landet återvände till Finland omkring 1980, blev de allra flesta kvar i Eskilstuna.

Bild från Volvo-fabriken i Eskilstuna 1979. Foto: SVT

Idag har 17.000 Eskilstunabor någon form av familjeband till grannlandet i öst. Kommunen är också ett så kallat finskt förvaltningsområde, vilket innebär att viss service och kultur ska erbjudas på finska. Utifrån det har Eskilstuna kommun nu anställt en finsk kulturutvecklare.

– Det kan till exempel handla om att man ser till att det visas finska filmer eller teaterföreställningar, säger den nytillträdda kulturutvecklaren Anu Ritjärvi.

Anu Ritjärvi är nytillträdd finsk kulturutvecklare i Eskilstuna. Foto: SVT

Bastu på torget

Nästa år är tanken att den finska kulturen ska synas ordentligt i Eskilstuna. Då är det nämligen 100 år sedan Finland förklarades självständigt efter frigörelsen från Ryssland.

– Vi kommer bland annat att ha en afterwork-bastu på Fristadstorget den 27 januari, säger Anu. 

Träffarna behövs

I Finnstugan förbereder man sig också för 100-årsjubileum, även om de vardagliga träffarna är de som betyder mest för besökarna.

– Vi finnar behöver finska träffar, säger Marjatta Posti som går på så många sammankomster hon kan.

Känner du dig glad sedan när du går härifrån?

– Ja, jätteglad! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.