De kända byggnaderna har kopierats till insektshotell i Katrineholm. Men hur tar sig gästerna in? Svaret får du i videon. Foto: SVT

Finsnickrade landmärken ska ge bin en fristad

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun siktar på att rädda hotade bin och öka den biologiska mångfalden i tätbebyggda områden genom att sätta ut ett flertal insektshotell. Först ut är tre specialbyggda versioner av stadens mest kända byggnader.

Djulö herrgård, Gröna kulle och Gamla vattentornet är tre byggnader som fått stå modell när insekter ska få en tryggare hemvist i centrala Katrineholm.

De tre hotellen är först ut i en större satsning på insektshotell där målet är att ge bin, som är viktiga pollinatörer, större möjligheter att fylla sin avgörande roll i naturen.

– Vi ser ju att vi behöver hjälpa till på traven, särskilt i våra tätorter. I dagens läge finns det inte lika mycket plats för våra minsta vänner och vi städar snabbt bort exempelvis högar med kvistar där insekter trivs, säger Linda Aldebert, kommunekolog i Katrineholm.

De skalenliga kopiorna har snickrats ihop i kommunens verkstad där personer som annars står långt från arbetsmarknaden ansvarat för skapandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.