Ett tiotal rapporter om döda fiskar har på sistone kommit in till länsstyrelsens vikarierande fiskekonsulent Thomas Stenström.
– Det är ganska stor artrikedom i de rapporter jag fått, och det är också ganska spritt i länet, säger han.
Rapporterna har bland annat gällt döda kräftor och fiskar i Hjälmaren, fiskar i Mälaren och gösar i Yngaren. Och de indikerar att det är fisk som lever på större djup som drabbats något hårdare.
Hög temperatur – låg syrehalt
Mycket tyder på att det är den extrema värmen under lång tid som är orsaken.
En mätning som länsstyrelsen i Örebro gjort nyligen i Hjälmaren visade på höga yttemperaturer men också höga temperaturer nere på fem till sju meters djup.
– Ovanpå det, så avtar syrehalten i vattnet markant, eftersom vattnets förmånga att kvarhålla syret minskar när temperaturen går upp, förklarar Thomas Stenström.
Fiskdöd har förekommit tidigare i samband med värmeböljor. Men med svalare väder på ingång finns en förhoppning om att temperaturen och syresättningen kommer i balans igen.
Kan bli färre havsöringar
En av rapporterna har gällt döda ålar. Ålen är klassad som en akut hotad art och rödlistad i Artdatabanken.
– Men fiskar anpassar sig snabbt till omgivningen, så får de bara svalare temperatur kan bestånden återhämta sig, säger Thomas Stenström.
En annan konsekvens som den långvariga värmen fört med sig är att det blivit lägre vattenstånd i bäckar och åar.
– Havsöringen vandrar från Östersjön och upp i vattendrag för att leka. Deras vandring börjar normalt nu och pågår i några månader framåt. Om det inte kommer ganska mycket vatten snart kan det påverka leken, och påverka beståndet för något eller några år framåt, förklarar han.