Boende och fiskare vid Hjälmaren slog larm om de döda fiskarna. Foto: Erik Norbergh

Fiskdöd i Hjälmaren – oklart vad som ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare och grannar slog i helgen larm om att hundratals döda fiskar spolats iland på stränder vid östra delen av Hjälmaren under helgen, vilket Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta.

Enligt tidningen kom de första rapporterna om döda fiskar redan på fredagen. Sedan dess har länsstyrelsen i Örebro varit på plats och tagit prover, men det är fortfarande oklart vad som ligger bakom fiskdöden. 

– Vi skickar nu fiskar från platsen till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys och jag gissar att vi har någon form av svar inom 14 dagar, säger Martin Engström, länsfiskekonsulent.

Eskilstuna

Törs man äta fisk från östra Hjälmaren?

– Ja, men man ska aldrig äta självdöd fisk.

Beredskap saknas

Martin Engström besökte inte platsen förrän två dagar efter larmet om fiskdöden. Han blev inte meddelad tidigare eftersom det saknas rutiner för hur liknande händelser ska hanteras.

– Det hade varit bättre om vi hade varit ute på fredagen i stället för som nu, att jag kom ut på söndagen. Det här är något som kommunerna och länen runt Hjälmaren får ta tag i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet