Flens kulturskola satsar på språk genom sång

Uppdaterad
Publicerad

Veckodagar, hälsningsfraser och knepiga ord. Här lär sig nyanlända elever svenska genom sång och dans.

Förra året rankades Flens kulturskola till den bästa i länet av Lärarförbundet. Detta bland annat tack vare flera aktiviteter med ändamålet att inkludera alla och ungdomar i verksamheten.

Just nu satsar man, med hjälp av statliga medel, på att besöka skolklasser med nyanlända barn. De får där lära sig språket genom att sjunga och dansa.

”Det är bra att sjunga”

En av eleverna är 11-åriga Gina Al Abdullah. För lite mer än ett år sedan kom hon till Sverige från kriget i Syrien.

– Lektionerna är jätteroliga. Man kan lära sig språket för att sångerna är på svenska. Man har roligt med Ingrid, säger Gina.

Sjunger du mycket även när du inte går i skolan?

– Nej jag sjunger bara när jag är med lärarna. Jag sjunger inte mycket hemma.

Skulle du vilja sjunga mer?

– Ja, jag tycker om att sjunga. Det är bra att sjunga!

Når fler genom besöken

Ingrid Falk är lärare på kulturskolan och håller i lektionerna. 

– Det som är speciellt med Skapande skola är att vi når alla barn i kommunen. I vår egen verksamhet når vi inte alla. Vi vill nå alla och vi vill nå fler. Vi vill vara inkluderande även med barn som har funktionshinder eller barn som kommer från andra länder och kanske inte vet hur det fungerar i det svenska samhället, säger hon.

FAKTA:

Skapande skola är ett kommuner kan söka från Kulturrådet. Ändamålet ska vara att öka barns och ungdomars möjligheter att ta del av kultur.

Källa: Kulturrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.