TRE TIPS: Att arbeta hemifrån kan tära på relationerna. I klippet ger familjerådgivaren Tommy Brask i Eskilstuna tips på vad par kan tänka på i coronapandemin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Familjerådgivningen fortsatt gratis vid första besöket

Publicerad

Pandemin påverkar våra relationer. Med mer hem- och skolarbete uppstår lätt slitningar, vilket märks hos familjerådgivningen. Nu slopas den första besöksavgiften i flera kommuner i Sörmland året ut.

– Vi skönjer ett högre inflöde än det brukar vara, säger Mari Rosengren som är familjerådgivare i Eskilstuna och Strängnäs.

Under första delen av 2020, när de första corona-restriktionerna infördes, märkte familjerådgivarna inom Vårdförbundet Sörmland, där även Flen, Katrineholm och Vingåker ingår, av fler avbokningar.

Bokningarna ökar igen

– Nu ser vi en ökning igen. Det är helt klart så att pandemin påverkar våra relationer i hög utsträckning. Vi lever inte som vi normalt gör. Det blir påfrestningar och dessutom är det här inte något man själv valt, säger Mari Rosengren.

Under förra året valde Vårdförbundet Sörmland att göra det första besöket hos familjerådgivningen gratis. Från och med nu är satsningen tillbaka.

– Ja, beslutet är taget om att det ska vara så hela året, säger Pia Carlsson, förbundschef.

Kan få avgiftsbefrielse

Ekonomin ska inte påverka att människor söker sig till familjerådgivningen i vilket fall som helst.

– Om någon vänder sig till oss som inte har de ekonomiska förutsättningarna, så kan vi alltid ta ett beslut om avgiftsbefrielse. Ekonomin får inte sätta stopp, säger Mari Rosengren.

Hon säger att det blir slitningar när hela familjen sitter i knät på varandra där hemma.

– Jag tycker det är viktigt att man kommer till oss innan det är total katastrof. Man är så klart välkommen även då, men det kan vara viktigt att inte vänta allt för länge, säger Mari Rosengren.

”Ha det trevligt”

Finns det något som man bör tänka på i en relation under pandemin?

– Tänk på att ha det trevligt. Försök få in skrattet och glädjen och försök hitta på något. Det är viktigt att visa sin uppskattning för den andre och att prata med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.