En växande andel hushåll som tar emot bostadsbidrag krävs på återbetalning, men nu föreslår regeringen nya regler som ska underlätta för de skuldsatta. Foto: TT

Fler än 3 000 tvingas betala tillbaka bostadsbidrag

Publicerad

Totalt i landet tvingas rekordmånga svenskar – över 90 000 hushåll, betala tillbaka sitt bostadsbidrag i år. Trenden är att allt fler får återbetalningskrav men nu ska trenden vändas tack vare nya regler.

– I dag kan det dröja över två år från det att en familj söker bostadsbidrag till dess att de får veta om någon del av det utbetalade bidraget ska betalas tillbaka. Det innebär att barnfamiljer med låg inkomst blir återbetalningsskyldiga och hamnar i skuld. Så kan vi inte ha det, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Tidigare avstämning

Försäkringskassan föreslog tidigare i år att systemet med bostadsbidrag ska göras om för att helt utesluta risken för återbetalning. Förslaget gick ut på att myndigheten skulle betala ut bostadsbidraget baserat på den sökandes historiska inkomst och inte göra någon avstämning i efterhand.

Men det är inte den modellen som regeringen har valt. Enligt uppgifter till Hem & Hyra går regeringens förslag ut på att Försäkringskassan fortfarande ska göra en avstämning, men sex månader tidigare än i dag. Om återbetalningskravet kommer tidigare är sannolikheten större att hushållet har råd att betala tillbaka, resonerar regeringen.

Förändringarna föreslås börja gälla från och med 1 januari 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer