Foto: TT

Fler barn vaccineras mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Även om risken att smittas är mycket liten kan barn drabbas hårdare än man tidigare trott, och smittskyddsläkare påpekar vikten av att vaccinera alla, oavsett ålder, som vistas ute i naturen i riskområden.

Det finns inga nationella rekommendationer för TBE-vaccin, men en allmän praxis var tidigare att barn under tre år inte behövde vaccineras. Vaccinet har dock länge varit godkänt från ett års ålder och två svenska studier visade nyligen att även små barn kan få långvariga symtom som minnesproblem och orkeslöshet av TBE, vilket forskare tidigare inte trott.

– Baserat på den kunskapen anser vi att det inte finns någon anledning att undvika att ge vaccin till barn under tre år som vistas i ett riskområde, säger Helena Hervius Askling, biträdande smittskyddsläkare i Stockholms län.

Ökad åtgång

Att även barn kan få komplikationer av TBE fick stor uppmärksamhet i fjol. Båda leverantörerna av fästingvaccin noterar sedan dess en ökad försäljning av doser till barn. Även om det inte säkert går att säga att alla doser är givna rör det sig om en klar uppgång, bedömer leverantörerna. Vaccindirekt, en av landets största vaccinationsmottagningar, bekräftar bilden.

– Visst märker vi en skillnad. De första som kommer nu på vårkanten är ju föräldrar med ettåringar som ska vaccineras, säger Ola Strömstedt, specialistläkare och medicinskt ansvarig på Vaccindirekt.

En av dem är Karin Bäck med dottern Lola Bäck, 13 månader.

– Vi är mycket ute hos hennes farfar och farmor på Värmdö om sommaren och jag har förstått att det är fästingtätt där. En som jag känner har drabbats av TBE och flera av borrelia så det påverkar, säger Karin Bäck.

Fler insjuknar

De senaste åren har endast ett par barn under tre år rapporterats med TBE varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det kan finnas ett mörkertal eftersom barn ofta har mer ospecifika symptom.

Att undersöka barnen varje dag vid läggdags är inte ett tillförlitligt skydd mot TBE.

– Även om fästingen kryper kan den redan ha bitit på ett annat ställe, och då är det för sent eftersom TBE-smittan sitter i saliven, säger Ola Strömstedt.

Nära 80 procent av dem som smittas av TBE får sjukdomen i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. De flesta som insjuknar, och även som drabbas av komplikationer, är över 40 år.

– Därför är det viktigt att inte glömma bort att vaccinera sig själv och morföräldrarna om familjen vistas i ett riskområde, säger Helena Hervius Askling.

Fler insjuknar

Trots att antalet sålda doser av TBE-vaccin successivt ökat de senaste åren rapporteras samtidigt fler fall, även om antalet sjönk något i fjol. Enligt Folkhälsomyndigheten beror det delvis på att fler testas för TBE, men det kan också vara så att personer utan behov låter vaccinera sig.

– Det är en relevant fråga – är det rätt personer som vaccinerar sig? Det finns inget nationellt program och det innebär att det är upp till individen själv att bedöma om det här är en slags försäkring som man vill teckna eller inte, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

TBE

  • TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
  • De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation.
  • Viruset finns främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter.
  • Även i riskområdena är det få fästingar, högst ett par procent, som är bärare av viruset.
  • Cirka 200 personer blir sjuka i TBE varje år.
  • Det finns ingen behandling mot TBE, men vaccination skyddar. Skyddseffekten anges till cirka 98 procent efter tre doser.
  • Täckande klädsel – långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar – ger också ett visst skydd.

Källa: 1177.se, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.