Hör Åsa Morell, säljchef på Ticket i Eskilstuna, berätta om vad hugade resenärer oroar sig för. Foto: TT/SVT

Fler bokar resor till utlandet – men avvaktar sommaren

Publicerad

Trycket på resor har ökat efter påsk, men antalet bokningar är ännu inte på samma som innan pandemin. Många avvaktar med sommarresorna, däremot syns ett ökat intresse för höst- och vinterresor.

– En trend är att många bokar höst- och vinterresorna tidigare än vanligt, säger Åsa Morell, säljchef på Ticket i Eskilstuna.

Bokningarna hos resebyrån ökade efter årsskiftet i takt med att positiva vaccinnyheter kom. Sedan minskade trycket igen för att därefter åter öka efter påsk.

Antalet bokningar är forfarande få och är ungefär en tredjedel så många som ett normalår.

Hemester förstavalet

Många vill istället fira semester på hemmaplan – mer än var tredje svensk planerar att bilsemestra i sommar jämfört med nära en femtedel som planerar att resa utomlands på semestern. Det visar en undersökning från Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Göta kanalbolag.

Även intresset för att ge sig ut i skog och mark är stort – 28 procent uppger att de ska vandra i sommar och 17 procent ska campa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.