Hör Hedda Gutke Stenman, Nelly Kullberger och Luisa Jane Almkvist berätta om kulturskolan. Foto: Albin Aghamn

”Man kan skapa vad man vill – och träffa nya vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kulturskolan i Flen slopade avgiften i höstas har ansökningarna strömmat in. Vi frågade eleverna om vad de tycker om att fler börjat – och vad det är de gillar mest med att vara där.

– Man får skapa vad man vill och träffa nya vänner, säger Nelly Kullberger, en av eleverna som går bild och form.

I klippet får du höra vad hon och hennes kompisar har att säga om kulturskolan i Flen.

Är det viktigt med kulturskola? Tyck till och berätta om dina erfarenheter

Symboliska avgifter kan vara bra! • Ibland kan det vara bra att inte allt är gratis. En symbolisk avgift kan vara bra av olika orsaker. Man anmäler sig till det man verkligen vill. Man lär sig att allt inte kan vara gratis...

Samma sak är det med inträde till museer där frågan ofta är fullt pris eller gratis. Även här kan det vara bra att ta en symbolisk avgift.

Kristina Eriksson • Kulturskolan är otroligt viktig för väldigt många barn och unga i Sverige. Varje läsår får jag ta del av uppföljande enkäter där elever berättar om hur viktig Kulturskolan är. Lika viktig för att lära sig att bli bra på ett instrument eller annat ämne som för att ingå i ett sammanhang där man känner att man hör hemma. Kulturskolan är otroligt viktig för många barns psykiska och fysiska hälsa och är ett bland få forum där barn kan utvecklas utan att betygssättas och bedömas utan duger som de är.

Anki • ska inte grundskolan vara gratis?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.