Antalet kyrkliga bröllop minskade under många år, men sedan 2011 är traditionen på frammarsch igen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

90-talister vänder trenden med kyrkliga bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års nedgång har blivit allt mer mer populärt att gifta sig i kyrkan. I Sörmland är det Gnestas kommuninvånare som är mest benägna att gå till altaret.

I Gnesta förra året genomfördes 37 kyrkliga vigslar. Det innebär att kyrkan förrättade 3,4 vigslar per 1000 invånare, vilket är femte mest i landet.

Allra flest, sett till kommunens invånarantal, var det i Markaryds kommun visar statistik från Svenska kyrkan som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

”Vi följer mönstret”

– Generellt så ökar antalet bröllop i hela Sverige och den ökningen är lika stor inom de kyrkliga vigslarna. Vi följer mönstret, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

I Eskilstuna däremot står inte den kyrkliga traditionen lika starkt. Här förrättades förra året 1,3 vigslar per 1000 invånare, vilket placerar kommunen på plats 260 av 290 kommuner.

I Nyköping var den siffran något högre, 1,8 vigslar per 1000 invånare. Helt i nivå med snittet i landet.

90-talister vill gifta sig

Under många år såg Svenska kyrkan en minskning i antalet kyrkliga bröllop. Den trenden är nu bruten. En förklaring som delvis kan härledas till den stora kullen 90-talisterna, som nu kommit upp i den åldern att de börjar bilda familj.

– Vad man kan säga generellt är att 2011 var ett bottenår när det gäller kyrkliga vigslar. Därefter har det legat ganska stabilt och så har vi en svag ökning nu, säger Pernilla Jonsson till Nyhetsbyrån Siren.

Eskilstuna: 1,3

Nyköping: 1,8

Strängnäs: 1,6

Gnesta: 3,4

Trosa: 1,7

Flen: 1,2

Oxelösund: 1,6

Vingåker: 2,2

Katrineholm: 1,7

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.