Stefan Lindberg är en av dem som ska jaga älg närmsta veckorna. Foto: Per Karlsson

Fler jägare borde träna oftare och tidigare

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds älgjakten i Sörmland. För en del kanske enda jakten på året och därför tycker Eskilstuna jaktskytteklubb att fler jägare borde träna mer.

Stefan Lindberg är både jägare och tävlingskytt, så för honom är övningsskytte vardag. Men trots det står han på Eskilstuna jaktskytteklubbs älgbana dagarna innan älgjakten drar igång.

– Det är ju bra för mig och för alla andra att veta att man inte tar ut bössan första gången på ett helt år, utan att man har använt sitt vapen och känner det, säger Stefan Lindberg.

500 skadas årligen

Ungefär 500 personer skadas varje år i samband med jakt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men det är trots allt bara ett fåtal som skadas av vådaskott. De flesta skadas vid fall- eller knivolyckor.

På älgbanan utanför Eskilstuna har det varit full aktivitet inför veckans älgjakt. Men man hade gärna sett fler jägare och tidigare. Man misstänker nämligen att de som behöver träna mest inte kommer till skjutbanan alls, eftersom de inte vill visa upp hur dåligt de skjuter.

”Bättre sent än aldrig”

– Skytte är en färskvara så de behöver träna. Jag skulle önska att fler jägare kommer tidigare. Idag är det lite försent att börja träna, men bättre sent än aldrig, säger Bertil Sundström på Eskilstuna jaktskyttesklubb, som den här dagen ansvarar för klubbens tränings- och inskjutning.

Stefan Lindberg tränar ofta. Han vill vara säker på att han skjuter bra.

– Det är ju väldigt viktigt att göra ett bra skott så att man avlivar djuret bra och snabbt. Skadeskjutningar är ett elände som kan hända ändå även om man är en duktig skytt, så träning är viktigt, säger Stefan Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.