Fler nyfödda barn i Sörmland med försämrat hälsotillstånd

Publicerad

Andelen nyfödda barn med försämrat hälsotillstånd, till exempel syrebrist efter födseln, fortsätter att öka i Sörmland. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Och det kan påverka barnens framtida hälsa.
– Vi tar det här på fullaste allvar, säger Bettina Ouvrier, överläkare på förlossningen i Eskilstuna.

I Sörmland hade över två procent av de nyfödda barnen mellan 2012 och 2016 ett försämrat hälsotillstånd, enligt Socialstyrelsen. Här och i Västerbotten är situationen värst i landet.

”Ett stort ohälsotal”

Apgar-systemet som mäter hälsotillståndet utgår från kriterier som bland annat hjärtfrekvens och andning och bedömningen görs bara några minuter efter att barnet fötts.

Det finns flera orsaker om ett barn får låga poäng.

– Vi har tyvärr ett stort ohälsotal med rökning och fetma. Vi har mycket att göra i Sörmland, säger Bettina Ouvrier, överläkare och sektionsansvarig på förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Här ska man titta närmare på 55 nyfödda som under 2018 fått lägre Apgar-poäng än 7 vid fem minuters ålder, något som innebär syrebrist hos barnet.

Ska förbättra

Förlossningsvården i länet jobbar med att förbättra problemet genom bättre bemanning och informationskampanjer till gravida.

– Det är viktigt att ha en trygg personal och vi har ökat upp bemanningen så mycket vi kan. Vi utbildar just nu sju barnmorskor på plats med mentor. En ökad personalnärvaro ger positiva effekter där kvinnor har mindre smärta, färre sugklockor och kejsarsnitt genomförs, vilket också leder till lägre Apgar-nivåer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer