Under de senaste tre åren har Strängnäs kommun legat under rikssnittet på tillgänglighet. Det visar en mätning som Sveriges kommuner och landsting genomfört. Nu vill Strängnäs kommun förbättra sig genom att införa ett kontaktcenter.
– Det handlar om att öka tillgängligheten för våra invånare, de som bor och verkar i kommunen. Det handlar också om arbetsmiljöfråga och minska belastningen på handläggare, säger Lars Ekström, teknik- och servicechef på Strängnäs kommun.
Länk mellan analoga och digitala
Idag är det ofta en handläggare som får lägga undan komplicerade ärenden som bygglov och besvara enklare frågor. Tanken med ett kontaktcenter är att 70-80 procent av alla frågor som strömmar in till kommunen ska istället kunna besvaras av sju medarbetare vid ett kontaktcentrum. Det kan handla om hur man går tillväga för att få ett alkoholtillstånd eller vilka krav det ställs för att barnen ska få skolskjuts.
– Det blir också en länk mellan det digitala och analoga. Om du ringer och frågar om exempelvis barnomsorgsplats så får man hjälp med det, men man kommer också få information om att man kan söka en plats på nätet genom e-tjänst. Många idag föredrar faktiskt att göra saker på nätet, säger Lars Ekström.
Drar igång i sommar
Kontaktcentret ska ligga i kommunhuset och bemannas av fem personer, varav två ska nyanställas. Tanken är att verksamheten ska dra igång till sommaren och vara fullt utvecklat till slutet av 2018.
– Vi tänker att vi börjar lugnt med några enklare frågor medan vi ser till att allt fungerar som det ska med tekniken. Men inom två år ska vi kunna svara på de flesta frågor och ha bemannat med sju personer, säger Lars Ekström.
Teknik- och servicenämnden ska fatta ett beslut kring kontaktcentrumet på tisdag.