Fler startar eget – Nyköping och Eskilstuna ökar mest

Publicerad

Allt fler väljer att starta eget företag och Nyköping och Eskilstuna står för den största ökningen i länet. Bland dem som väljer att starta eget är många kvinnor och personer med utländsk bakgrund.

– Det är en chans att bli självförsörjande, säger Urban Wallin, verksamhetschef på Nyföretagarcentrum i Eskilstuna.

De senaste siffrorna från Bolagsverket visar att nyföretagandet i Nyköping ökat med hela 41 procent om man jämför perioden januari till november 2020 med samma period i år. I Eskilstuna ligger motsvarande siffra på 12,7 procent.

Flera hundra nya företag

I Nyköping hade fram till och med november 400 nya företag startats och i Eskilstuna 576.

I Sörmland som helhet ligger ökningen på 10,5 procent och det är alltså de båda större städerna som drar upp statistiken.

– Eskilstuna och Nyköping har en utmaning kring arbetslösheten, mer än kanske andra kommuner har. Och nyföretagande är en chans att gå från arbetslöshet till att bli självförsörjande, säger Urban Wallin.

Majoritet är kvinnor

Han berättar att de allra flesta som tar hjälp av Nyföretagarcentrum och sedan startar företag i Eskilstuna är kvinnor, 58 procent, och att personer med utländsk bakgrund står för 41 procent.

I klippet berättar Urban Wallin mer om vilka som öppnar företag och hur det egentligen går för dem som startar eget.

Siffrorna

Läns- och kommunsiffror är hämtade från Bolagsverket den 2 december. De är sammanställda av SVT och inkluderar aktiebolag, enskilda näringsidkare, kommanditbolag och handelsbolag. Siffror som rör kvinnor och utlandsfödda är framtagna av Nyföretagarcentrum i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.