Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Grandin från Victoriahem berätta om initiativet att börja servera mellanmål i Årby och hör vad syskonen Alvarez Svensson tänker om att barn möts upp av vuxna vid tunneln. Foto: SVT

Barn i Årby känner oro – möts upp med mellanmål på väg hem från skolan

Publicerad

Efter de många skottlossningarna i Eskilstunastadsdelen Årby känner flera barn sig oroliga för att gå till och från skolan, enligt kommunen. Ett av bostadsbolagen i området har därför löpande börjat servera frukost och mellanmål vid Årbytunneln för att möta upp barnen längs med vägen.

Det första tillfället skulle vara den 12 september men efter skjutningen där en kvinna och ett barn skottskadades i en lekpark, skyndade bostadsbolaget Victoriahem på den trygghetsskapande insatsen. Sedan dess har de serverat frukost och mellanmål i Årby vid ett par tillfällen.

Tre gånger i veckan

Nu är det bestämt att det under hösten kommer stå vuxna och servera barn tre dagar i veckan. På onsdagar är bostadsbolaget själva på plats och på måndagar samt fredagar är det kommunens Trygga Unga som rycker in.

Sara Grandin, områdeschef på Victoriahem för Eskilstuna och Strängnäs, och Jenny Fahlin social samordnare på Victoriahem. Foto: SVT

Lokala butiker i området har sponsrat med frukt och förhoppningen är att fler aktörer ska engagera sig så man kan utöka antalet dagar ytterligare.

Ett kompisgäng med pojkar som åt mellanmål när SVT var på plats i Årby berättar att de tycker det är bra att det står vuxna vid tunneln.

– Man känner sig trygg i att veta att det finns personer som är här, säger en av pojkarna.

Hör mer om initiativet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.